segunda-feira, 2 de agosto de 2010

20 july/julho

9am

The weather in the south of Pico this morning was overcast; the swell was a bit high (3-4m) but there was no wind. This time, our sighting was sperm whales (Physeter macrocephalus) and it was a really nice group foraging. The diet of sperm whales varies regionally and seasonally but they are primarily teuthophageous, which means they eat mostly squid. Their foraging behaviour can be noted usually when they are resting at the surface for about 10min, then dive showing their flukes. They go practically straight down when they dive with a speed of about 1m/s. The average depth of an individual is about 0.8-1km. After 3-5min of diving they emit clicks with inter-click intervals of 0.5-2s, but the shorter sequences of clicks are believed to indicate feeding events, which means they click faster to track their prey. It is estimated that they can consume up to 200squids per day.


09.00

O tempo, esta manhã, no sul do Pico estava totalmente nublado; as vagas estavam um pouco grandes (3-4m) mas não havia vento. Desta vez, o avistamento foi cachalotes (Physeter macrocephalus) e o grupo estava em alimentação. A dieta dos cachalotes varia regional e sazonalmente mas são principalmente teutófagos, o que significa que se alimentam principalmente de lulas. O seu comportamento de alimentação pode ser notado quando estão a descansar à superfície cerca de 10min, depois mergulham mostrando a cauda. Eles mergulham praticamente verticalmente a uma velocidade de cerca de 1m/s. A profundidade média do mergulho de um indivíduo é cerca de 0.8-1km. Passados 3-5min depois de terem mergulhado começam a emitir cliques com um intervalo de 0.5-2s entre cada clique, mas as sequências mais rápidas pensa-se indicarem um evento de captura de alimento, o que significa que clicam mais depressa para localizar a presa. A estimativa é de que consumam cerca de 200 lulas por dia.


Susana Simião





(sperm whale fluking/cachalote a mergulhar)


(sperm whale at the surface/cachalote à superfície)

Sem comentários:

Enviar um comentário